водата е ценен ресурс, не го похабявайте!
водата е ценен ресурс, не го похабявайте! / pixabay
Минко Ангелов и Делян Добрев
93437
Минко Ангелов и Делян Добрев
  • Минко Ангелов и Делян Добрев
Вече има фирми,които предлагат да строят пречиствателни станции за питейни води в Хасково заради кризата с урана. Това стана ясно от гостуването на областния управител в студиото на Дарик радио – Хасково тази сутрин. По думите на инж. Минко Ангелов тези фирми сами търсели контакт с областната управа и с общината в Хасково.

Включително и чуждестранни фирми са предлагали услугите си и конкретни решения на хасковския воден проблем. Стана ясно, че даже е имало среща между едната фирма, областния управител и кметът на Хасково Добри Беливанов. А от общинска администрация по принцип казват, че по отношение на радиоактивния проблем, просто изпълняват разписанията на РЗИ-Хасково.

Пред Дарик радио областният управител заяви, че дългосрочното решение на проблема с качеството на водата в Хасково, е изграждането на пречиствателна станция за питейни води, а краткосрочното решение е въвеждането в експлоатация на ПС „Узунджово 1“, която е спряна преди години заради технически проблем. Това ще избегне водния режим.

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев заяви пред Дарик, че тези предложения са в посока да не бъде решен проблема, а БСП си прави евтина политическа кампания. Според Добрев най-практичното решение е изграждане на 8 нови кладенеца, възстановяване на един водопровод и изграждането на един нов водопровод.

В столицата днес ще се проведе редовното заседание на междуведомствената комисия към МЗ, която беше създадена заради кризата с урана. Ще бъдат представени последните резултати от мониторинга на качеството на водата и ако те са в норма, съществува вероятност да се възстанови работата на част от спрените кладенци на помпени станции 1 и 2. Комисията ще разгледа и предложенията на областана управа за справяне с проблема.  

В приложения файл чуйте областния управител Минко Ангелов и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.