областен управител, бежанци
областен управител, бежанци / netinfo
Дългосрочното решение на проблема с качеството на водата в Хасково, е изграждането на пречиствателна станция за питейни води. Това каза за „Дарик“ областния управител на област Хасково инж.Минко Ангелов. Той е провел срещи с редица експерти в търсене на най-адекватното решение на проблема със завишените концентрации на естествен уран и обща алфа активност в някои от тръбните кладенци, захранващи областния град.

„Краткосрочното решение е въвеждането в експлоатация на ПС „Узунджово 1“, която е спряна преди години заради технически проблем. Това ще избегне водния режим. Дългосрочното е направата на пречиствателна станция за компрометираните ПС „Хасково 1“ и „Градска градина“, чиито кладенци, 14 на брой, към момента са спрени от експлоатация“, сподели областният управител.

Той коментира, че водеща за всички трябва да е изключителната грижа за здравето на населението при търсене на най-доброто решение. „След като има норми, които са надвишени, трябва да се търси оптимален вариант за действие. Квалификации, които чувам, от рода на „спокойно, водата в Хасково винаги е била с уран“, са неприемливи за мен като държавник и гражданин на Хасково“, категоричен бе г-н Ангелов.