Враца чешма
Враца чешма / Дарик Враца
Ирина Костова
93373
Ирина Костова
  • Ирина Костова
Всички институции в Хасково са знаели за наличието на уран в първа помпена станция още през 2016 година. Това стана ясно от изказването на служебния министър на околната среда и водите в Народното събрание днес Ирина Костова. По думите й на 27 април миналата година се е провела конференция свързана с управлението на речните басейни в Източно беломорски район, на която за първи път се споменава за уран.

Според запознати на тази конференция са присъствали редови служители от РЗИ и ВиК-а Хасково, както й заместник областния управител тогава Валентин Ангелов и заместник-кметът Евгени Консулов. Когато чуват че, в Хасково е засечен уран местните представители категорично настояват за подробна информация.Обяснено им е че, пробите са взети от кладенец, който не работи, че стойностите не са опасно високи и че, няма никакъв риск за здравето на хората и питейната вода. 

Пред Дарик радио шефът на РЗИ-Хасково доктор Соня Димитрова потвърди че, неин служител е присъствал на тази конференция. Служителят е заявил, че данни за проба от затворен кладенец са били споменати между другото. Там действително се е коментирало наличие на уран в проба от затворен кладенец, но е дадено уверението, че това не представлява никаква опасност. „Към онзи момент в РЗИ –Хасково не сме получавали никаква официална информация за това изследване от затворен кладенец, дори доклада от изследването не сме получили, за да предприемем евентуални извънредни действия, да потърсим повече информация или да се самосезираме по някакъв начин” , заяви още доктор Димитрова.  

Бившият областен управител Станислав Дечев също потвърди пред Дарик, че заместникът му е бил на тази конференция, но е получил категоричното уверение, че няма данни за опасност и няма нужда от задълбочаване на изследванията и предприемане на извънредни действия. Според  Дечев от дебата в НС днес всъщност е станало ясно, че към днешната дата все още няма ясни данни за алфаактивност от крайния потребител, тоест т.нар. проби на кранче. Важното е че, има решение на проблема въобще, заяви Дечев. От ГЕРБ настояват служебният премиер да разреши мигновеното отпускане на 2 млн.лв.  на ВиК-дружеството в Хасково. С тях да се извършат сондажи, изградят нови водопроводи ,а компрометираните кладенци да бъдат заличени. Предложението на ГЕРБ:

Хасково уран решение
Дарик радио-Хасково

В приложения файл чуйте служебния министър Костова, която обяснява, че в Басейнова дирекция – Пловдив вече тече вътрешна проверка заради прикриването на информацията за урана, но няма уволнения, заради прокурорската проверка по случая.