Невена Тенева
Невена Тенева / Дарик радио-Хасково, Архив
Жалба до Хасковския окръжен съд е депозирала убилата новороденото си бебе Невена Тенева от с. Сталево, недоволна от ефективната присъда, която получи от съда в Димитровград- 2 години затвор. В жалбата е посочено, че наказанието е несправедливо, а присъдата е висока. Служебният защитник на Тенева - адвокат Валентина Кунева, пледира за 3 месеца условно с изпитателен срок от 3 г.

24 месеца ефективно за Невена определи Димитровградският районен съд на 12 октомври. Близо 2 години продължи досъдебното производство, чийто срок многократно бе удължаван. Делото се гледа по съкратеното производство, след като Невена призна фактите в обвинителния акт. Така тя не може да наложи максималното предвидено в закона наказание- до 3 г. зад решетките.

Прокуратурата поиска 16 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок и година пробация с аргумента, че Невена съдействала на разследването, направила самопризнания, не била осъждана и имала още 2 деца. Преди това от обвинението определиха престъплението, като зловещо и потресаващо, както и че то е напълно доказано.

Потресаващият случай бе разкрит в нощта на 27 януари м.г. по сигнал от кмета на селото, към когото се обърнали жени от Сталево, забелязали, че Невена е родила, а бебе няма. Първоначално и пред полицаите тя отричала, но след като я повели за медицински преглед признала, че на 2 януари е родила момиченце, което изхвърлила на студа. По-късно сложила тялото му в чувал и го захвърлила зад плевнята, където го намерили униформените. Според записаното в страниците на делото то е живяло 6 часа и е починало от измръзване.

Двете момчета на 34-годишната Невена Тенева са настанени в приемно семейство от нощта, в която убийството бе разкрито. Дни по-късно тя подала молба до местната социална служба да й бъдат върнати. Според запознати е напуснала дома на родителите си в селото и е започнала работа в Димитровград, където живее на квартира. Вече има приятел и дори е получила общинско жилище, което обаче не ползва, тъй като няма пари за мащабния ремонт, който е необходим, за да може да се нанесе там, разказват запознати с битието й.