Невена Сталева
Невена Сталева / Дарик радио-Хасково, Архив
Обвинителен акт срещу майката, убила новороденото си бебе Невена Тенева, внесе в съда димитровградската районна прокуратура.

Делото срещу 34-годишната Невена от село Сталево е насрочено за 12 октомври. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение, тя може да получи до 3 години затвор, коментират юристи.

Срокът на досъдебното производство бе удължаван многократно, тъй като се чакаха резултатите от психолого-психиатричана и съдебно-медицинска експертизи.

Върнаха Руснака в хасковския арест

Случаят бе разкрит в нощта на 27 януари м.г., когато по сигнал от кмета на селото пред къщата на улица "Райко Даскалов" в Сталево, където Невена живее с родителите си и двете си момчета, пристига полиция. Подаденият от кмета сигнал е, след като жени от селото коментирали, че Невена е била бременна, а бебе няма. Първоначално съмненията им били, че го е продала, разказа тогава кметът.

Пред полицаите Невена отричала изобщо да е раждала. На път към Хасково за медицински преглед обаче, признала, че е родила момиченце в стаята, където спели другите й две деца, след което изнесла голото бебе на студа и го оставила там. Когато спряло да плаче,  сложила тялото му в чувал и го хвърлила зад къщата.

Парична гаранция за 21-годишния Димитър Тонкев от Виноградец

Веднага след това Невена бе задържана за 72 часа, след което й бе наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Двете й момчета са настанени в приемно семейство, като Невена продължава да търси среща с тях под надзора на социалните.

Тя иска да си върне момчетата и изпълнява предписаните от службата мерки за закрила на децата, като посещава психолог. Напуснала е къщата на родителите си в селото, живее на квартира и работи в Димитровград, като дори е получила общинско жилище, но няма средства за необходимия в него ремонт, разказаха запознати.