Празник на нимфите край Каснаково показва танци, храната на траките и хляб от лимец
Празник на нимфите край Каснаково показва танци, храната на траките и хляб от лимец / DarikNews, архив
Съветници финансират със заплатите си детски празник
93711
Съветници финансират със заплатите си детски празник
  • Съветници финансират със заплатите си детски празник
Деца от Димитровград, Хасково и техните родители ще направят препис на „История славянобългарска“- това е акцент в тазгодишното, шесто издание на празника „Здравей лято!“, който организират общинските съветници от „Да за Димитровград“. Празникът е на 3 юни, от 10 часа, традиционно- на Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково. Детски чинове ще бъдат разположени в историческата местност, а желаещите да се включат в преписа на Паисиевата история ще получат специални картонени свитъци, писалки и отделни абзаци. В края на празненството те ще бъдат събрани, след което- подвързани и дарени на читалище „Искра 1926“ в с.Каснаково.

За семействата от Димитровград, Меричлери и с. Ябълково, които искат да присъстват на празника, е организиран и безплатен транспорт. Автобусите ще тръгват в 9.30 ч. от автогарата в Димитровград и от централните спирки в двете населени места. За първи път отправяме официална покана и към децата от Хасково и ако видим, че има интерес, догодина ще организираме безплатен транспорт и от областния център, коментира кметът на селото Тодор Атанасов. Най-малката група от ансамбъл „Хасково“ също ще се включи в празника, като транспортът е осигурен, уточни той.

Идеята е освен да зарадваме децата и да им подарим този семеен празник на открито за Деня на детето 1 юни, да покажем и красотата на Нимфериума, коментира председателят на съветническата група „Да за Димитровград“ Стефан Димитров.

Детски празник, с. Каснаково
Дарик радио

Празникът е финансиран изцяло с възнагражденията, които получават като общински съветници, представителите на Коалиция „Да за Димитровград“. За победителите в състезателните игри, сцената на талантите и игрите на баба и дядо, които също са част от програмата, спонсори са осигурили награди- семейна пица, семейна вечеря, ваучери за книги и фотосесия.

В историческата местност ще бъдат разположени атракциони и ателиета за изработване на кукли от плодове и зеленчуци, грим, рисуване, татуировки, работа с грънчарско колело и др. Програмата ще стартира с постановка на кукления театър “Хитър Петър“. В спортните състезания са предвидени както индивидуални, така и семейни игри. На Сцена на талантите всяко дете ще може да се представи с песен, стихотворение или танц.

Специални карти, които ще се раздават на място, ще ориентират към различните атракциони, а за всички деца на празника организаторите са осигурили безплатни сандвичи, вода и сладолед.