/ Дарик радио, Хасково
„Всяко гласуване е поименно, но какво ще се визуализира го решава председателя на Общински съвет Хасково. До 3 дни всеки съветник може да види на разпечатка как са гласували колегите му.

Хасковският спорт искал пари от общината с незаконни заявления

Информацията е криптирана и няма как да бъде манипулирана”. Това заяви в Административен съд Хасково вещото лице днес по казуса за разпределението на 176 000 лв., за спортните клубове и културните институции.

Състав на Административен съд Хасково приключи делото, с което кметът Добри Беливанов оспорва решението на общинските съветници за допълнително раздаване на средства за спорт и култура. Съдия Пенка Костова ще се произнесе до месец с решение.

Върховният съд: Дайте пари на спорта и културата в Хасково  

На заседанието бе разпитана и Магдалена Петрова, технически секретар на местния парламент. Тя обясни, че след заседанието всеки може да види, кой как е гласувал.

Повод за този дебат на съдебното заседание стана твърдението на община Хасково в миналото заседание. Тогава бе заявено, че решението за допълнително финансиране е незаконно, защото местните законотворци са гласували по групи, а не по именно.

Кметът даде парите за спорт и култура на Върховния съд

В заключителните пледоарии от кметството посочиха, че решението е незаконно и защото е нямало обществено обсъждане. Освен това съветниците са направили предложение за изменение на бюджета на общината без да имат право. Според кметството корекцията може да се прави по предложение на кмета.

адвокат на ОбС
Дарик радио, Хасково

От общината се позоваха на Конституцията, където се казва за бюджета на Републиката. В основния закон е казано, че финансовата рамка се изготвя от Министерски съвет /изпълнителната власт/ и се гласува от Народното събрание /законодателна власт/.

Юрисконсултът на общината направи аналогия, че местния парламент е законодателната власт, а кметът е изпълнителната.