/ Дарик радио Хасково /архив/
Съдебно-техническа експертиза, която да провери гласуването в Общински съвет Хасково за отпуснатите 176 000 лв., за детско-юношеския спорт и културните институции, допусна състав на Административен съд.

Днес бе и първото заседание по същество на казуса. Освен това съдия Пенка Костова допусна за следващото заседание да бъдат разпитани и свидетели. Всичко тези факти ще изясняват, как е било гласувано от местните парламентаристи.

Върховният съд: Дайте пари на спорта и културата в Хасково  

През октомври общинския съвет прие, че 176 000 лв трябва да бъдат раздадени за спорт и култура, а тези пари да се вземат от видеонаблюдението. На извънредна сесия решението бе потвърдено. Кметът Добри Беливанов пък вкара решението в съда и поиска от административните магистрати да спрат предварителното изпълнение на решението.

Нещо, което не се случи, защото съдиите на две инстанции не допуснаха това.

Оттеглят докладната с искането за пари за култура

Защитата на общината поиска още областният управител Станислав Дечев да изпрати всички документи, които са постъпили в администрацията след заседанието на съветниците. От кметството смятат, че преписката, която е в папките по казуса е непълна. От общинска администрация смятат, че протоколът от сесията е некоректен.

Председателят на местните парламентаристи Таня Захариева, която защитава интересите на местния парламент смята жалбата за неоснователна.

Кметът даде парите за спорт и култура на Върховния съд

Междувременно стана ясно, че кметът Добри Беливанов е обжалвал пред Административен съд Хасково още едно решение по същия казус. След като Върховния административен съд също не спря предварителното изпълнение на решението, от ОбС започнаха да приемат заявления от спортните клубове и културните институции.

Общинският съвет бламира кмета, предстои извънредна сесия

Кметът смята, че заявленията не отговарят на закона. Жалбата му обаче е оставена без разглеждане, а делото е било прекратено. Това определение може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен.