Шефката на Хасковския административен съд стана главен съдебен инспектор
Шефката на Хасковския административен съд стана главен съдебен инспектор / Снимка: БГНЕС

Парламентът избра председателя на Хасковския административен съд Теодора Точкова за главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. За поста имаше две кандидатури - на Теодора Точкова и на Вера Чочкова.

В гласуването участваха 197 народни представители, от които 195 бяха „за”, един депутат от Реформаторския блок гласува „въздържал се”, а нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев гласува „против”.

Чочкова и Точкова бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи, което дава надежда за постигане на консенсус. Преди две седмици Чочкова и Точкова бяха изслушани и в Правната комисия.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че съдия Теодора Точкова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и отговаря на изискванията от Закона за съдебната власт.

От 2007 г. до настоящия момент е била административен ръководител и втори мандат председател на Административния съд в Хасково. Точкова има юридически стаж като съдия от 21 години, атестирана е за периода 2007-2010 г. с комплексна оценка 136 точки.