/ Дарик радио, Хасково
Първа копка за пожароизвестителна кула направиха в Димитровград
96273
Първа копка за пожароизвестителна кула направиха в Димитровград
  • Първа копка за пожароизвестителна кула направиха в Димитровград
Първа копка за първата по рода си в област Хасково автоматична наблюдателна кула за откриване на горски пожари бе направена днес в района на димитровградското село Крепост. 

Изграждането на пожароизвестителната кула в община Димитровград е по проект на стойност 581 483 41 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Близо 265 000 евро е частта за съоръжението.

Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца, като трябва да приключи до юни т.г. В него Община Димитровград е водещ партньор с Узункупрю, Турция.

Димитровград, Първа копка
Дарик радио, Хасково

Целта на проекта е превенция от природни и причинени от човека бедствия. На територията на Община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари с обхват от 15 км.

Това ще подпомогне работата на пожарните служби и овладяването на подобни пожари, като очакваният ефект освен превенцията е и намаляване на щетите от тях, коментира кметът Иво Димов.

Димитровград, Първа копка
Дарик радио, Хасково

Поздрави за далновидния проект към ръководството на община Димитровград и турската Узункюпрю отправи и областният управител на Хасково Станислав Дечев. Директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Вълчев и началникът на димитровградската служба гл. инспектор Иван Пачов бяха категорични, че автоматичната наблюдателна кула за ранно откриване на горски пожари ще е в помощ и на тяхната работа и на обществото.

Чуйте още в приложения файл.