Димитровград ще си партнира с Узункюпрю за превенция на пожари и наводнения
Димитровград ще си партнира с Узункюпрю за превенция на пожари и наводнения / Дарик радио-Хасково
Димитровград ще си партнира с Узункюпрю за превенция на пожари и наводнения
82791
Димитровград ще си партнира с Узункюпрю за превенция на пожари и наводнения
  • Димитровград ще си партнира с Узункюпрю за превенция на пожари и наводнения

Поканата за набиране на проектни предложения за новия период по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция е била повод за среща на димитровградския заместник-кмет Яшо Минков с представители на турската община Узункюпрю. Резултатите от срещите той оповести на пресконференция днес.

"Два са приоритетите на програмата - околна среда и устойчив туризъм. Заявили сме желание да кандидатстване и по двата, но с по-сериозна тежест са проектите за околната среда, където общината има пълна проектна готовност за изграждане на пожароизвестителна кула в землището на село Крепост", посочи днес Минков.

Той припомни, че този проект е от миналата година, като стойността му е около 600 000 лв. От Узункюпрю са заявили готовност за партньорство, като идеята им е да изградят подобно съоръжение, но за превенция на наводненията.

По отношение на втората приоритетна ос - устойчив туризъм, на този етап не сме готови с проекти предложения, но имаме концепции, които ще разработим, допълни Яшо Минков.

„За съжаление тази година средствата по трансграничната програма с Турция са намалени и таванът им не трябва да надвишава 600 000 евро”, коментира той.

Във връзка със старта на същата трансгранична програма в момента в Турция е и кметът Иво Димов. Там той ще коментира и инвестиционните намерения към Община Димитровград от страна на турски фирми, които бяха обявени по-рано, съобщи още Яшо Минков.

Утре ни предстои среща с партньорите от Александруполис във връзка с програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция, посочи Яшо Минков. Чуйте го в приложения файл с още информация по темата.