Още възможности за даряване на кръвна плазма. Преболедували коронавирус ще могат да даряват в Хасково и Кърджали. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците, съобщава NOVA.

„От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7.30 до 11.00 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка”, каза началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.

Тя поясни, че процедурата по добиване на плазма протича като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.

Разкриват 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма у нас

„Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят”, допълни д-р Георгиева.

Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.

„Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.