Пожар в цеха на амоняк на торовия завод в Димитровград. Няма пострадали
Пожар в цеха на амоняк на торовия завод в Димитровград. Няма пострадали / DarikNews

Пожар в цеха за амоняк на химическия завод „Неохим” вдигна на крак огнеборците и аварийните екипи малко преди 8 часа тази сутрин. На мястото на инцидента бяха всички налични пожарни от Димитровград и 3 от областната служба в Хасково, както и полиция. Няма пострадали и риск за заетите в завода или населението на Димитровград и околните селища в близост, информират от пожарната.

Пожар в цеха на амоняк на торовия завод в Димитровград Няма пострадали
netinfo

По неофициална информация причина за пожара е технологична авария при опит за пуск на цеха, при която е пламнала инсталацията в цеха за амоняк. Най-вероятно е имало теч на самозапалващата се газова смес в тръбите, която гори с висока температура и нагрява инсталацията. В рамките на половин час всичко е приключило благополучно, като не се е наложило да бъдат евакуирани работещите в цеха и близките до него.

Пожар в цеха на амоняк на торовия завод в Димитровград Няма пострадали
netinfo

Вече и от торовия завод в Димитровград потвърдиха официално инцидента. По информация от пресслужбата на дружеството инцидентът е станал при нормален технологичен пуск, около 7.25 ч. тази сутрин, като вследствие на пропуск на уплътнителна повърхност на байпас на метанатора, е започнало изтичане на азотоводородна смес, която при досега с кислорода във въздуха се самозапалва. Веднага са били предприети действия за спиране на инсталацията и обезопасяването й, с цел предотвратяване развитието на пожара.

Пожар в цеха на амоняк на торовия завод в Димитровград Няма пострадали
netinfo

Пристигналите своевременно пожарни екипи са обезопасили периметъра, охлаждайки околната повърхност и след спадане на налягането в системата, възникналият пожар окончателно е угасен. В 9,00 часа тази сутрин ситуацията е напълно овладяна, уверяват от торовия завод. Цехът за амоняк е образно казано сърцето му. Засега производството е спряно, но от завода уверяват, че разполагат с достатъчни количества амониев нитрат и инцидентът няма да наруши ритмичното снабдяване на клиентите им.