Полицията в Свиленград задържа „следовател”, пробвал измама

/ Дарик, архив
Свиленградските полицаи са предотвратили измама за 27 000 лева и златни накити. На 12 юни по обяд, на стационарния телефон на 80-годишна жена от града е позвънил мъж, представил се за следовател, съобщиха от полицията.

58-годишен димитровградчанин разкри измама, МВР го награждава

Още на 11-ти, по схемата „съдействие на полицията“, мнимият разследващ е въвел старицата в заблуждение. Жената посетила банка и заявила, че желае да изтегли парите. На другия ден отишла да си ги вземе и чак тогава от банката сигнализирали в полицейското управление.

„Прокурор” измами старица в Хасково

Полицаите са изискали служителя по сигурността да изпрати свиленградчанката с парите до дома й на улица „Ст. Стамболов“ и веднага са обезпечили телефона и адреса й. Целият ден, те са очаквали обаждане от измамниците, но такова не се е получило.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава. Близо 20 минути полицаите от Свиленград са убеждавали пенсионерката, че е попаднала в измама, но тя не вярвала и им заявявала, че трябва да я оставят да помогне на полицията. Не помогнало дори и това, че служителите на МВР Свиленград й показали служебните си карти и значки. Едва, когато роднина на бабата се намесил, тогава тя разбрала, че е жертва на престъпната схема.

От началото на годината в Хасковска област са извършени над 30 измами по телефона. На 12 юни бе предотвратена измама и в Димитровград.