РУП-Димитровград
РУП-Димитровград / Дарик радио, Хасково
58-годишен димитровградчанин разкри измама, МВР го награждава
97764
58-годишен димитровградчанин разкри измама, МВР го награждава
  • 58-годишен димитровградчанин разкри измама, МВР го награждава
58-годишен димитровградчанин съдейства на полицията за разкриването на две телефонни измами. На 11 юни, в 15:00 часа той бил пред блока си на улица „Простор“ в Димитровград. Илия Захариев видял как 81-годишната му съседка хвърлила през терасата на жилището си чанта.

Измамиха още една хасковлийка

Веднага му дошло наум за методите на алоизмамниците. Взел торбата и видял, че вътре има 759 лева. Веднага сигнализирал в полицейското управление и посочил на криминалистите подозрително лице, което се мотаело в близост до блока. Задържаният мъж е на 60 г от Меричлери.

„Прокурор” измами старица в Хасково

В хода на работата станало известно, че час по-рано е въвел в заблуждение по познатата схема „съдействие на полицията“ друга димитровградчанка, която му хвърлила през терасата на дома си на улица „Капитан Петко войвода“ 480 лева. Задържаният е направил пълни самопризнания и е описал механизма на извършване на измамите.

Задържан е до 24 часа по образуваното досъдебно производство. 

Задържаха телефонен измамник
Дарик радио, Хасково

Съдействалият на полицията Илия Захариев днес бе награден с грамота, връчена му от началника на РУП-Димитровград Ангел Дулев. Той го поздрави за доблестната постъпка, благодарение на която са спасени спестяванията на двете възрастни жени. Ангел Дулев посочи, че след кампанията за превенция на телефонните измами преди 3 години съвместно с общината в Димитровград, бил регистриран спад и се увеличили сигналите до полицията за такива опити. Затова сега предстои нова акция, която ще стартира от началото на следващия месец, като на възрастните хора ще бъдат раздавани специални предупредителни стикери, които да залепят на телефонните си апарати.

Грамота от ОД на МВР-Хасково
Дарик радио, Хасково

Илия Захариев, който вече се превърна в герой за съседите от блока, е пенсионер от година. Преди това работил в химическия завод. Вчера тръгнал заедно със 17-годишния си син и негов приятел към магазина за мебели, за да пазаруват. Пред входа чул, че 81-годишната му съседка от втория етаж баба Мария, която живее сама, говори по телефона на висок глас и че става въпрос за пари. В този момент в краката му паднала хвърлената от нея през терасата платнена чанта. Съседката му извикала да я вземе, защото ало-мошеници искат да я оберат. Към него се приближил мъж от ромски произход, който поискал да му даде чантата и казал, че тя е за него. Илия Захариев обаче, позвънил на 112 и сигнализирал, а по думите му полицаите пристигнали за 5 минути и успели да заловят мъжа, поискал чантата.

Баба Мария
Дарик радио, Хасково

Най-щастлива от благополучната развръзка е 81-годишната баба Мария. Тя живее сама и е трудно подвижна. Дъщерята и зет й са в Димитровград и често я посещават. Получава 350 лева пенсия, а вчера събрала в торбата дори и стотинките, които имала. Възрастната жена разказа, че е чувала за телефонните измами, но при обаждането се заблудила и повярвала, че съдейства на полицията, за да ги разкрият.