По 300 лв. на крава, чийто собственик е претърпял загуби през 2007г.
По 300 лв. на крава, чийто собственик е претърпял загуби през 2007г. / netinfo

По 300 лева за крава ще бъде размерът на помощта, която регистрирани до края на 2007 година земеделски производители ще могат да получат. За субсидията, за която ще се кандидатства от утре притежателите на крави трябва да представят удостоверение за млечна квота, а всички други документ, удостоверяващ колчество предадено мляко за 2007 година.

Това заяви в Свиленград земеделският министър Нихат Кабил, като уточни, че новорегистрираните земеделски производители през тази година няма да имат право да кандидатстват по мярката de minimis, защото тя цели да подпомогне с минимални средства онези фермери, които миналата година са загубили голяма част от одбива си заради лошите климатични условия.

Като мярна единица за отделните производители министър Кабил посочи, че ще получат не повече от левовата равностойност на 7500 евро

Около 24 хиляди са подадените Заявления за намерение за подпомагане по de minimis. Около 90% от тях кандидатствалите се очаква да получат помощ.

Отпадат ограниченията за максималния размер от финансов ресурс, който може да ползва един стопанин в рамките на една година от съществуващите държавни помощи, обясни още Нихат Кабил.