/ Дарик радио, Хасково
Пламен Лечев
97882
Пламен Лечев
  • Пламен Лечев
„Моите съмнения за освобождаването ми от длъжност са главно относно прекалено много задаване на въпроси в последно време от моя страна и по конкретно за две обществени поръчки”. Това заяви в студиото на Дарик радио Хасково доскорошният главен юрист на Община Хасково Пламен Лечев.

Като мотив за изгонването му кметът Добри Беливанов посочва само изтичането на изпитателния срок. 

Едната обществена поръчка според Лечев е изключително важна за цялата община и може би една от най-важните за целия мандат на управление на Беливанов. Става въпрос за Общия устройствен план. Според Лечев отлагането на отварянето на цените е абсолютно недопустимо и незаконосъобразно. То се е отложило заради отсъствие на членове на комисията. Законът казва, че в такива случаи се прави замяна на членове, като Законът категорично не допуска отлагане в самия ден, заяви Лечев.

Другата обществена поръчка, която според Лечев е незаконосъобразна е тази за „Възстановяване на хоризонталната пътна маркировка , изграждане на изпъкнали напречни изкуствени неравности и монтиране на необходимата вертикална сигнализация в Община Хасково”.

Уволниха шефа на правния отдел на Община Хасково

Според доскорошния юрист на общината, поръчката е незаконосъобразна, тъй като дейностите в нея са смесени, а не разпределени на обособени позиции. Това са дейности които се извършват от строго специфични фирми един изпълнител не може сам да извърши всички дейности или минимума е, че трябва да ползва трети лица, тоест подизпълнител.

Другата голяма въпросителна около нея е защо е изготвена от външен експерт, пита Лечев „при положение, че от съществуването на общината абсолютно всичко свързано с обществена поръчка на Общинско предприятие „Екопрогрес” е изготвяно само и единствено от общинската администрация”.

Според  Лечев, тук не е толкова важен въпросът какво може да се види като компрометиращ елемент на самата поръчка и изготвянето й, проблемът е, че има определени срокове за приключване на тези дейности. „Глобата за една пешеходна пътека е 7 000 лв. Тези пари излизат от моя и от вашия джоб. Тук не говорим просто за пропускане на срок, тук говорим за пряка щета", смята Лечев.

Цялото интервю с него в приложения файл. 

Както изисква професионалната журналистика потърсихме коментар от Община Хасково чрез пресаташето на администрацията, но такъв обаче все още няма. Виждаме обаче, че кметът Добри Беливанов си избира пред кои медии да коментира когато има проблем. В съвременната журналистика това се нарича цензура.