/ Дарик радио-Хасково, Архив
Убилата бебето си Невена няма да лежи в затвора
Убилата новороденото си бебе Невена Тенева от димитровградското село Сталево няма да лежи в затвора. Това реши Хасковският окръжен съд, който не потвърди ефективната присъда от 2 години на димитровградския районен и я измени в условно наказание с 5-годишен изпитателен срок. Пред съда в Димитровград Невена Тенева призна напълно фактите по обвинителния акт и делото се гледа по съкратена процедура.

Майка, убила бебето си: Бял ден не съм видяла

Близо 2 години продължи досъдебното производство, чийто срок многократно бе удължаван. Потресаващият случай бе разкрит в нощта на 27 януари 2016г. по сигнал от кмета на селото, към когото се обърнали жени от Сталево, забелязали, че Невена е родила, а бебе няма.

Първоначално и пред полицаите тя отричала, но след като я повели за медицински преглед признала, че на 2 януари е родила момиченце, което изхвърлила на студа. По-късно сложила тялото му в чувал и го захвърлила зад плевнята, където го намерили униформените. Според записаното в страниците на делото то е живяло 6 часа и е починало от измръзване.

Убилата бебето си майка обжалва 2-годишната присъда

Двете момчета на 34-годишната Невена Тенева- на близо 4 и на 9 г., са настанени в приемно семейство от нощта, в която убийството бе разкрито. Дни по-късно тя подаде молба до местната социална служба да й бъдат върнати и изпълнява предписаните й мерки.

Решението на окръжните съдии се базира най-вече на показанията на психолога в общинския Център за обществена подкрепа-Димитровград Невена Иванова, която свидетелства в залата, че в следствие на работата й с майката и двете й деца се стигнало до „ново сближаване и изграждане на връзка“, а за постигане на по-добри резултати е необходимо да се работи и с Невена Тенева. Психологът на ЦОП-Димитровград посочва също, че „е постигнат напредък при увеличаване на родителския й капацитет“.

Приключва разследването срещу родилката от Сталево, убила бебето си

Тези показания, както и това, че Невена Тенева е започнала работа, сменила е жилището и изпълнява предписаните й мерки за закрила на децата, водят ХОС до решението, че "и без ефективно изтърпяване на наказанието личната превенция ще бъде постигната, а обществената опасност не е изключително висока".

2 години затвор за майка-убиец

Това „налага присъдата да се измени, като изпълнението на наказанието бъде отложено за изпитателен срок от 5 (пет) години, който максимално продължителен и относително дълъг период от време ще даде възможност на подсъдимата да преосмисли както деянието, така и най-вече поведението си за в бъдеще“, пише в решението.

Решението за условно наказание е на съдиите Милена Петева, Боряна Бончева и Красимир Димитров.