Нилски крокодил, зелена анаконда и папагали в регистър на РИОСВ
Нилски крокодил, зелена анаконда и папагали в регистър на РИОСВ / netinfo
45 са регистрираните защитени животни в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково от началото на годината. Включените в регистъра екземпляри са от видове включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна

В началото на годината „Тракийското херпетологично дружество” в Хаскво е регистрирало и един нилски крокодил и зелена анаконда.

Най- голям е броят на регистрираните папагали- 43. 22 от водените на отчет папагала са жако. Интерес представляват двойките папагали от видовете какарики, сенегалски папагал и пенантова розела. Сред регистрираните животни има и такива от видовете червена ара, макао, александър и бяло какаду.

Регистрацията на животни е задължителна по Закона за биологичното разнообразие с цел предотвратяване на незаконния трафик и контрабанда на екзотични видове, повечето от които са изчезващи от природата. Инспекцията издава на собствениците на защитените видове индивидуални регистрационни карти, които съпровождат екземпярите при пордажба, даряване и издаване на разрешителни за износ.