Наплив от мераклии да учат китайски отчитат в Димитровград
Наплив от мераклии да учат китайски отчитат в Димитровград / DarikNews
Наплив от мераклии да учат китайски отчитат в Димитровград
76402
Наплив от мераклии да учат китайски отчитат в Димитровград
  • Наплив от мераклии да учат китайски отчитат в Димитровград

10-месечни курсове по китайски език предстои да започнат в училищата и детските градини на Димитровград, обявиха от общината. Обучението ще води 24-годишен доброволец, който идва от Пекин. Учебните помагала ще са безплатни за желаещите да учат китайски, уверяват от общината, която организира курса. Той е съвместна инициатива с дружеството за приятелство с Китай в града и института „Конфуций” към великотърновския университет.

Обучението ще се води от английски на китайски. 5 са вече заявените само за ден групи от ученици в Димитровград, които искат да учат китайски- по две в ОУ „Пенчо Славейков” и СОУ „Любен Каравелов” и по една в ПМГ и ЕГ, съобщи днес началникът на общинския отдел „Хуманитарни дейности” Антоанета Шаркова. Предстои уточняване на много подробности с института „Конфуций” и се очаква от общината да имат готовност да съобщят конкретния график за училища, детски градини и евентуално курсове за възрастни след идния понеделник. За детските градини най-вероятно ще бъде осигурен и учител по английски език.

Учителят по китайски език в Димитровград идва от Пекин. Днес той сподели, че е щастлив да бъде в България.

Интересът към тези курсове е огромен, включително и от хора, които не са в ученическа възраст. Най-вероятно обучението за тях ще се води в младежкия център, но действително предстои тепърва да уточним всички подробности, коментира заместник-кметът Яшо Минков. Той посочи още, че не е изключено след изтичане на 10-месечния период курсовете да продължат, което пак е въпрос на договорки с института "Конфуций". Подобни курсове вече са организирани в няколко общини, сред които Велико Търново и Разград, където също се радват на интерес, увери Антоанета Шаркова. Чуйте я в приложения файл.