Находки от Перперикон през Средновековието показа проф. Овчаров в Хасково
Находки от Перперикон през Средновековието показа проф. Овчаров в Хасково / Darik News

Акрополът на Перперикон ще бъде изцяло разкрит в срок на 11 септември, това съобщи на пресконференция в Хасково днес ръководителят на екипа археолози проф. Николай Овчаров. Тази година разкопките на Перперикон бяха финансирани целево от правителството с 220 000 лв. 2015 г. с това добро финансиране беше решителна и ще можем в срок да предадем обекта, каза още проф. Овчаров. Той показа и най-новата находка от тазгодишните проучвания- керамичен монограм на цар Михаил Шишман върху дръжка на глинен съд.  Това е на пръв поглед семпла керамична останка, но доста важна в исторически план, тъй като е първото археологическо доказателство за присъствие на български войски в този регион през 14 век, обясни проф. Овчаров.

Находки от Перперикон през Средновековието показа проф Овчаров в Хасково
netinfo

За 3-те месеца от старта на разкопките в началото на юни, находките са многобройни- кръстове, наушници, златни и сребърни монети. Повече от 10 са сребърните, за които се предполага, че са били сечени в търновската монетарница от цар Иван Александър, почти не са били употребявани и най-вероятно с тях са плащали на гарнизона, което доказва присъствието на българска войска през 1343 г.  там, разказа проф. Николай Овчаров.

Находки от Перперикон през Средновековието показа проф Овчаров в Хасково
netinfo

По думите му до дни започва спасителна операция, като реставрирани и експонирани ще бъдат 8 от разкритите средновековни сгради. Това е уникално, тъй като никъде другаде в България не може да се види на едно място праистория, бронзовата епоха, римски град и средновековни сгради, посочи той.

След като миналата година бяха вложени 4 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в западната част и по-лесния достъп на туристи, по норвежка програма са осигурени с проект още 1.5 млн. лв. за консервиране и експониране, което ще се случи през 2016    г., съобщи проф. Овчаров. Само за месец май от туристи на Перперикон постъпленията са около 32 000 лв., а за година- повече от 200 000 лв. в бюджета на община Кърджали и при огромния интерес е напълно възможно да започне да се самофинансира, коментира още проф. Овчаров. В този район има огромни перпективи, категоричен бе той.