/ Агенция "Митници", архив
Митническите служители от Териториална дирекция Южна морска и Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ задържаха контрабандни златни накити за над 98 000 лева през последните две седмици на август, съобщиха от Агенция "Митници".

Иззеха близо 1.3 кг златни накити, укрити в лекарствени опаковки на Капитан Андреево

Накитите са открити при проверки на четири леки автомобила, влизащи в страната от Турция. При един от случаите, на 24 август, лек автомобил в чужда регистрация, пристига около обяд на път от Турция за Австрия.

Над 3 кг златни и сребърни накити хванаха на МП "Капитан Андреево"

В автомобила, отклонен за щателна митническа проверка, пътували двама мъже, турски граждани. При проверката, в естествените кухини на пода и зад предните седалки, са открити 51 пръстена, медальона, синджира, гривни, обици и монети, от жълт метал.

Митничари иззеха близо 4 кг злато в рейс на Капитан Андреево

Според експертизата на вещото лице, откритите изделия са от 14 и 22 -каратово злато с общо тегло 805 грама на стойност близо 50 000 лева. Установено е, че 483.95 грама от откритите бижута са на водача на автомобила, а другите 321.05 грама са на неговия спътник.

Митничари засякоха злато, цигари и препарати за растителна защита

При други три случая, на 13, 15, 21 август, при проверка на три леки автомобила, влизащи в страната от Турция, пътуващи за страни от Западна Европа митническите служители откриват недекларирани общо 789.25 грама златни накити на стойност 48 900 лева.

Съпрузи крият 1.5 кг злато, хванаха ги на Капитан Андреево (СНИМКИ)

Бижутата са били укрити от пътуващите, в чанти до акумулатора и до резервната гума, както и в сакове, между дрехи. Контрабандните златни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, а на нарушителите са съставени актове по Валутния закон.