/ Агенция "Митници", архив
Близо 1.3 кг златни бижута на стойност над 90 000 лева откриха при съвместна проверка на лек автомобил митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“, Териториална дирекция Южна морска и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция“.

Над 3 кг златни и сребърни накити хванаха на МП "Капитан Андреево"

На 02 август, на трасе „Входящи автомобили и автобуси“ на ГКПП "Капитан Андреево" пристига лек автомобил с швейцарска регистрация, влизащ в страната от Турция. В автомобила пътували съпрузи с двамата си синове, швейцарски граждани и техен близък, турски гражданин.

Митничари иззеха близо 4 кг злато в рейс на Капитан Андреево

Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която митническите служители откриват дамска текстилна чанта, пълна с медикаменти в различни опаковки. В част от опаковките вместо лекарства са открити, увити в салфетки, изделия от жълт метал - пръстени, медальони, гривни, синджири, обици, монети и колан.  Според  експертизата на вещото лице откритите накити с общо тегло 1273.74 грама са от 22 каратово злато и са на стойност 96 720 лева.

Митничари засякоха злато, цигари и препарати за растителна защита

В хода на проверката е установено, че чантата е собственост на съпругата. Бижутата са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Съпрузи крият 1.5 кг злато, хванаха ги на Капитан Андреево (СНИМКИ)

Към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1, буква Д от НК  е привлечена 50 годишна, швейцарска гражданка. От началото на годината до момента, митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали близо 12 кг златни и 3 кг сребърни накити, на обща стойност над 700 000 лева.