Митничари иззеха 3302,1 грама контрабандни златни изделия на "Капитан Андреево" при четири проверки, на превозни средства, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция „Митници“

При една от проверките златото е било скрито в сутиена на жена. Най-голямото количество златни бижутерийни изделия е открито на 31 октомври в автобус. Превозното средство с турска регистрация пристига на пункта на път от Турция през България за Германия.

Иззеха контрабандни златни изделия за над 50 000 лв. на „Капитан Андреево“

Водачът - турски гражданин, както и другите двама шофьори и 20-те пътници, обявили, че нямат нищо за деклариране. В хода на контролните действия, в специално изграден тайник в областта на двигателния обсег, са открити два пакета, обвити с тиксо, съдържащи изделия от жълт метал.

Установени са 2404.90 грама бижутерски изделия, сред които пръстени, обеци, гривни, медальони. Според експертизата на вещото лице, изделията са от 14 и 22-каратово злато на стойност 328 805 лева. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата в Хасково.

Агенция „Митници“

При други три проверки на автомобили, влизащи в страната от Турция на път за страни от Западна Европа, са открити 897.2 грама златни накити. На нарушителите са съставени актове.

Един от случаите е на 1 ноември,  когато на пункта пристига автомобил с румънска регистрация. В колата са пътували трима румънски граждани. Митнически служител извършва личен преглед на мъжете, при който се установява, че под дрехите те са укрили различни количества златни изделия. Общото количество на установените контрабандни златни накити е 236.7 грама.

Иззеха контрабандни златни и сребърни бижута за над 40 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

В края на месец октомври, в личния багаж на трима турски граждани, са открити 660.50 грама контрабандни златни бижута. На 26 октомври двама от нарушителите, мъж и жена, пътували с автомобил от Турция за Франция.

В личния си багаж те били укрили 522.80 грама златни пръстени, медальони и обици. На 29 октомври при личен преглед на жена, която пътувала със съпруга си, в автомобил от Турция за Нидерландия, са открити 137.70 грама златни накити. Те били укрити в горното бельо - сутиена на жената.