/ Агенция „Митници“, архив
Митнически служители откриха 1753 грама сребърни и 293 грама златни накити при две отделни проверки на автобуси на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 31 август, автобус с чужда регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Румъния през България.

Агенция „Митници“

В зоната за митническа проверка трима от пътниците - двама мъже - турски граждани и една жена - румънска гражданка,  декларирали, че пренасят 290 кутии цигари.

Иззеха контрабандни златни и сребърни накити за близо 322 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Тютюневите изделия са задържани с разписка, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос. На дамата е извършен и личен преглед, при който се установя, че в горното бельо са укрити изделия от жълт метал. От укритието са извадени 62 гривни, пръстени, медальони, синджири, обици с тегло 289.53 грама от 14-каратово злато и 1 монета - австрийски дукат с тегло 3.47 грама от 23.67 - каратово злато на обща стойност 27 893 лева.

Другият случай на открити контрабандни бижутерийни изделия е установен на същата дата, само половин час по-рано, в друг автобус с турска регистрация, управляван от турски гражданин.

Агенция „Митници“

В превозното средство пътували от Турция през България за Косово 31 пътници. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под една от седалките в пасажерския салон са открити осем прозрачни полиетиленови пакета с накити от бял метал.

Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни проба 925 с тегло 1753 грама и са на стойност 12 271 лева. В хода на проверката се установява, че изделията са собственост на един от пътниците - гражданин на Косово.

Контрабандните 2046 грама златни и сребърни изделия на стойност 40 164 лева са задържани. На нарушителите са съставени актове.