/ Агенция "Митници"
Близо 1 кг златни и над 3.5 кг сребърни накити на стойност 105 989 лева задържаха митническите служители при две проверки на автобус и автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

Разкриха контрабанда на цигари и сребърни накити за 76 738 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКА)

При единия случай на 1 април, на "Капитан Андреево" пристига автобус с турска регистрация, в който пътували 16 пътници  от Турция за Румъния. Митническите служители селектират превозното средство за щателна проверка, при която в две раници, носени от една от пътничките - румънска гражданка, са открити пакети, съдържащи изделия от жълт метал.

Агенция "Митници"

Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14- каратово злато с тегло 920.73 грама на стойност 84 707 лева. Контрабандно пренасяните златни накити са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо румънската гражданка е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, както и „забрана за напускане пределите на Република България”.

Иззеха близо 7 кг златни изделия за над 820 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Голямо количество сребърни изделия са открити при друг случай - на 29 март, когато на пункта пристига автомобил, управляван от холандски гражданин от сирийски произход, който пътувал сам от Турция за Кралство Нидерландия.

При извършената щателна митническа проверка в куфара между личния багаж на мъжа са открити пакети, съдържащи недекларирани изделия от бял метал в търговски количества. Според експертната оценка накитите са от сребро проба 925 с количество 3547 грама на стойност 21 282 лева.

На нарушителя е съставен акт по Валутния закон. За първото тримесечие на годината митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали 50 кг недекларирани златни и сребърни накити на стойност близо 3 000 000 лева.