/ Агенция „Митници“
Митническите служители на "Капитан Андреево" откриха 24 396 грама сребърни и 1619 грама златни накити при две отделни проверки на автобуси, влизащи в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници"

Агенция „Митници“

При един от случаите на 4 август автобус със сръбска регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Сърбия. Екипажът на автобуса от двама водачи и стюард, както и всички пътници, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране.

Агенция „Митници“

При извършената митническа проверка на превозното средство, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите откриват във фабрична кухина в арматурното табло на автобуса четири полиетиленови пакета с изделия от жълт и бял метал.

Иззеха контрабандни златни накити за 235 739 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Установено е, че пакетите съдържат 1619 грама бижутерски изделия от 14-каратово злато - проба 585 и 2620 грама сребърни накити - проба 925 на стойност 169 525 лева.

Агенция „Митници“

Установено, че са собственост на стюарда на автобуса - сръбски гражданин. Другият случай на открити контрабандни бижутерийни изделия е от 6 август, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация, управляван от турски гражданин.

Агенция „Митници“

В превозното средство пътували от Турция през България за Сърбия седем пътници и втори шофьор. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина в една от стените на помещението за почивка за шофьорите са открити 60 пакета с бижутерийни изделия от бял метал - пръстени, обеци, гривни, синджири, медальони, колиета.

Агенция „Митници“

Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни проба 925 с тегло 21 776 грама и са на стойност 152 432 лева. Контрабандните общо 26 015 грама златни и сребърни изделия на стойност 321 957 лева са задържани. 

По случаите се водят разследвания под надзора на прокуратурата. На стюарда - сръбски гражданин и на шофьора - турски гражданин, са повдигнати обвинения.