/ Агенция „Митници“
Иззеха над 2,5 кг контрабандни златни изделия при две отделни проверки на влизащи в страната от Турция автомобили, съобщиха от Агенция "Митници".

При първия случай на 31 юли кола пристига на "Капитан Андреево", управлявана от българска гражданка. В автомобила са пътували още трима български граждани.

Агенция

Всички пътници са обявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка с открити в дамска раница, поставена на задната седалка, полиетиленов плик с бижутерски изделия от жълт метал.

Иззеха контрабандни златни накити за над 76 000 лв. на „Капитан Андреево“

Подобни пликове с изделия от жълт метал са открити и в джобове на дрехите на тримата пътници. Те са посочили, че всички накити са собственост на единия от пътниците - български гражданин.

Установени са 977 грама бижутерски изделия, сред които пръстени, гривни, обеци. Според извършената експертиза от вещо лице, всички изделия са от 14-каратово злато на стойност 90 863,79 лева. 

Агенция „Митници“

Други 1557 грама контрабандни златни изделия на стойност 144 875,40 лева са открити при проверка на автомобил с българска регистрация. Колата, управлявана от български гражданин, е пристигнала на 1 август.

Водачът на автомобила е обявил,че няма нищо за деклариране. В хода на контролните са открити в две чанти пакети с недекларирани колиета, обеци, пръстени, гривни и други накити с отегло 1557 грама, за които също е установено, че са изработени от 14-каратово злато.

Контрабандните 2534 грама златни изделия на стойност 235 739 лева са иззети. По случаите са образувани две досъдебни производства под надзора на прокуратурата.