/ Агенция „Митници“
Над 1.6 кг златни накити за 196 822 лева задържаха митническите служители на "Капитан Андреево" при три проверки. съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 19 март на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която на две места в шофьорската кабина - в куфар на леглото за почивка и в страничен джоб на шофьорската врата са открити два полиетиленови плика, обвити в прозрачно тиксо, съдържащи колиета, медальони, гривни и обеци.

Откриха златни накити за над 137 000 лв. на „Капитан Андреево“

Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с общо тегло 1206.90 грама от 21-каратово злато на стойност 154 483 лева. Златните изделия са задържани.

По случая се води разследване под надзора на прокуратурата. В същия ден при проверка на лек автомобил под мокета под предната седалка  са открити прозрачни пакетчета със 155.50 грама 14-каратови златни накити на стойност 14 617 лева.

Те били укрити от водача на автомобила, турски гражданин, който пътувал сам от Турция за Румъния. Няколко дни по-рано на 15 март на пункта на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигат като пешеходци българска гражданка с непълнолетната си дъщеря, които заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране.

При извършения личен преглед сее установява, че в бельото на двете лица са укрити 294.92 грама златни изделия на стойност 27 722 лева. Бижутата са задържани. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.