/ Агенция „Митници“, архив
Митничари от "Капитан Андреево" откриха 529.39 грама златни накити при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници".

На 4 октомври превозното средство с чужда регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Румъния през България.

В зоната за митническа проверка петима от пътниците декларирали, че пренасят общо 300 кутии цигари, а друг пътник - 290 парфюма, носещи лога на защитени търговски марки.

Иззеха контрабандни златни и сребърни бижута за над 40 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Стоките са задържани - тютюневите изделия са задържани с разписка, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос, а ароматите - поради възникнали основателни съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския Парламент и на Съвета.

Митническите служители извършват щателна проверка на автобуса. В хода на контролните действия митнически инспектор открива, че в чанта, собственост на един от пътниците, са укрити изделия от жълт метал - пръстени, обици, колиета, медальони, гривни, пиърсинги.

Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са от 14-каратово злато с тегло 529.39 грама и са на стойност 50 292 лева. 

На нарушителя на 44 години - румънски гражданин, е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница златни накити без знанието и разрешението на митническите органи.