Коледна трапеза и фест на коледари в Димитровград
Коледна трапеза и фест на коледари в Димитровград / Дарик радио, Хасково, Архив

„Коледна трапеза" за пета поредна година ще бъде подредена днес на площада в Димитровград. Кулинарният конкурс събира най-вече представители на читалищата и пенсионерските клубове в общината, които демонстрират автентични домашни рецепти.

Тази година ще ги оценява 3-членно жури. Председател е доц.д-р Наталия Рашкова от Института по етнология и фолклористика към БАН. В състава на комисията са Сашка Чавдарова - преподавател в ПГ по туризъм – Хасково и майсторът-сладкар от Димитровград Зоя Сталева.

Конкурсът стартира в 12 ч. на пл. България, а за домакините, приготвили най-вкусните и впечатляващи коледни ястия, са предвидени парични награди, уточняват организаторите от общината.

Желаещите да участват могат да се запишат и на място, преди старта на кулинарната надпревара.

Два часа по-рано, от 10.00ч., на сцената на пл.България ще започне първият по рода си за общината Фестивал на коледната обредност и коледарските групи организират днес в Димитровград. Той ще започне в 10 ч. на сцената на пл. България. Очакват се коледарски групи от Ямбол, Сливен, Карлово и от местни читалища. Ще ги оценява жури в състав: акад. Крум Георгиев, доц. д-р Наталия Рашкова и Георги Граматиков.

 

В дървените къщички на димитровградския площад ще има благотворителен базар с изработените от ученици за конкурса сурвачки. В останалите къщички ще се предлагат лимец, рибена чорба, тиквеник и баница- почерпка за гражданите от различни фирми, съобщават от община Димитровград.