Баница-гигант раздават в Димитровград с коледна трапеза на площада
Баница-гигант раздават в Димитровград с коледна трапеза на площада / Darik News, архив

С 15-килограмова баница ще изненадат днес гражданите, посетителите и участниците на Коледната трапеза на площада в Димитровград. Баницата е приготвена от местния хлебозавод, а килограмите й са 15 в чест на идната 2015 година, обясни Антоанета Шаркова- началник на отдел „Хуманитарни дейности” в общината. За трета поредна година правим конкурса „Коледна трапеза”, но за първи път имаме баница-гигант.

В кулинарната надпревара тази година ще участват над 80, сред които и всички читалища от общината. Записването обаче може да стане и непосредствено преди началото в 12 ч. В 4 категории е надпреварата с коледна тематика: местни и постни ястия, обредни пити и хлябове, сладки изкушения. Наградите за победителите са в размер на по 100 лв. В състава на журито са майстор-сладкар и майстор-готвач от популярни в града заведения. Те ще опитат всяко едно от ястията, подредени на голямата „Коледна трапеза” на открито, на централния площад в Димитровград. Всеки от участниците трябва да представи и в писмен вид рецептата, която е приготвил, припомнят организаторите.

Баницагигант раздават в Димитровград с коледна трапеза на площада
netinfo

 

Миналата година големият победител от кулинарната надпревара бе пиле, декорирано като коледар, представено от гимназията по хранителни технологии. В раздел „Коледни пити, краваи и обредни хлябове” журито предпочете домашна масленица със сирене на димитровградския хлебозавод. За най-добро постно ястие избра боб в гърне на село Длъгнево, представен от кметския му наместник, а при сладките изкушения- коледната елха с шоколад на читалището в с. Брод.