Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в най-големия тиган на България
Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в най-големия тиган на България / Дарик радио-Хасково

Уникален коледен кебап сготви днес на централния площад в Димитровград майстор Ангел Ангелов от Копривщица - собственик на най-големия български тиган. За първи път той комбинира рецептите за юнашки и фермерски кебап и след като остана доволен от резултата обяви, че ще нарече кебапа димитровградски.  За него бяха използвани 105 кг месо, 70 кг лук, 50 кг гъби, 25 моркови и по 20 грах и царевица, 5 л олио, 5 кг масло, черен пипер и сол на вкус, осигурени от дарители. Приготвянето му продължи около 4 часа, на огън.

Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в найголемия тиган на България
netinfo

Тиганът е изработен от медицинска стомана с диаметър над 2 м. До момента в него са приготвени над 348 000 порции при различни фестивали, в които майстор Ангелов е участвал. Разказа, че разполага и с шест пъти по-голям съд от юнашкия тиган, който събира 1,7 тона лютеница. С него вече е участвал в балканските рекорди за най-голямата лютеница, като се закани тази година да подобри резултата на 2 септември в Димитровград, когато е рожденият ден на населеното място. С него майстор Ангелов вече се чувства свързан, защото макар и да гостува за първи път, се оказа полазникът в града на днешния Игнажден- първият стъпил в общината.

Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в найголемия тиган на България
netinfo

По традиция подарък риза му връчи кметът Иво Димов, който също се включи и в приготвянето на кебапа и в дегустирането на ястията от кулинарния конкурс „Коледна трапеза”.

Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в найголемия тиган на България
netinfo

162 ястия на 90 участници бяха представени тази година, което изключително затрудни и забави журито. В категорията местни ястия победител бе Марина Христова за гювеч с три вида меса, втори място бе за Славка Желева със сърми и трето за Славея Митева с пълнена зелка. При хлебните произведения класацията оглави Елена Вълева с обредна пита, следвана от Димитрия Грозева с коледна пита и Славка Лазарова с коледен хляб. При постните ястия на първо място бе отличена Елена Хараланова, втора бе Димитрина Русева от с. Крепост, а трета Мария Ралева. При сладките изделия победител стана Деля Пейкова с пълнена тиква. Второ място бе присъдено на Вангелия Филчева с тиквеник, а трета бе Недялка Иванова. В конкурса и тази година най-активни бяха читалищата, като от общината отчетоха, че 2/3 от всички са се включили. Специална награда получи Пенчо Георгиев - майстор-хлебар в хлебозавода, който представи коледни хлябове и пити с различни пълнежи и видове теста. Тъй като комисията се забави с преценката си повече от предвиденото, повечето от наградените вече не бяха на площада за награждаването, а кулинарните им прозведения също липсваха.

Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в найголемия тиган на България
netinfo

На финала на днешния празник майстор Ангелов и помощниците му раздадоха 1300 порции кебап, като всеки можеше да отнесе в дома си и бъдник, направен от крушови дървета, които в средата се издълбават и се слага малко вино, мазнина и тамян, запушва се с восък и след като се сложи в огъня, по дима се гадае добра ли ще е идната година, разказа майстор Ангел Ангелов. Ако пушекът е бял- годината ще е благодатна, щедра и добра.

Уникален кебап за 1300 димитровградчани сготвиха в найголемия тиган на България
netinfo