/ Община Димитровград
Столовете в залата на театъра са първите, които са били в Народния театър „Иван Вазов” и на един от тях е стоял Борис ІІІ
Общински драматичен театър „Апостол Карамитев” в Димитровград е създаден през 1953 година с Указ на Държавния съвет на България.

Той e единственият държавен театър в необластен град, в който и до днес публиката пълни салоните.

БГНЕС

В началото на театралния сезон всяка година през октомври в ОДТ „Апостол Карамитев” се провежда фестивал на актьорското майсторство „Любимец 13” - един поклон пред паметта на патрона на театъра, големия български актьор Апостол Карамитев.

БГНЕС

Фестивалът е уникален с това, че се раздава единствената награда, която се дава от публиката на нейния любимец. Сред носителите са актьорите: Валентин Танев, Ивайло Христов, Камен Донев, Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Калин Врачански и Герасим Георгиев-Геро.

Ретро тур в Димитровград: Запознайте се с най-атрактивните и емблематични автобуси от времето на соца

Интересен факт е, че столовете в залата на театъра са първите, които са били в Народния театър „Иван Вазов” и на един от тях е стоял Борис ІІІ.

БГНЕС

Театърът минава през периоди на трудности и разцвет, като през 1964 г. бива закрит и сградата остава като втора сцена на Хасковския театър.

През 1972 г. е отново възстановен като Държавен драматичен театър, през 1994 г. е трансформиран в държавна открита театрална сцена "Апостол Карамитев". От 2011 г. с постановление е превърнат в Общински драматичен театър "Апостол Карамитев"-Димитровград.

Община Димитровград

За Димитровград театърът е специфичен духовен център, притегателно място за хора от различни поколения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Община Димитровград