/ iStock/Getty Image
Откриването ще бъде с постановка на Народен театър "Иван Вазов"
След извършен основен ремонт на 5 септември ще бъде открит Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" в Димитровград.

Откриването ще бъде с постановка на Народен театър "Иван Вазов", съобщиха от Общината. Специално за обновената димитровградска сцена ще се играе поетичния спектакъл "О, ти която и да си" с участието на Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Радина Боршош и Ненчо Костов. Режисьор на постановката е Бойка Велкова, а музиката е на гениалния Теодосий Спасов.

Пиано бар на открито със Стефан Илчев и три спортни турнира за празника на Димитровград

Представлението ще започне в 19:00 часа, а билети за него ще могат да се купят от касата на театъра, на бул. "Димитър Благоев" 13. Работното време е всеки ден от понеделник до петък от 10:00 до 19:00 часа, телефон за информация: 0879/29-46-04.

"О, ти която и да си" е лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов от Мирела Иванова. Сценографията е дело на Нина пашова, а хореографията на Мила Искренова.

„О, ти, която и да си..“ е лиричен колаж, който с много театрално въображение и почтителност се опитва да отговори на въпросите: Кои са обичаните, тайнствени жени, вдъхновявали поета?

Кои са жените зад неговата величествена осанка? Какво е присъствието на Съба Вазова, майката, бдяща до края на живота си като орлица не само над своя първороден син Иван, но и над всичките си девет деца?

Все пак се знае колко обичан и обичащ е поета - от първата любов с Катерина до залезната - към Евгения Марс, на която посвещава негласно антологията си „Люлека ми замириса“ през 1919 година.

Несподелимата любов с покръстената туркиня Пеша в Берковица, на която Вазов дава поетичното име Зихра, като в едноименната, посветена й поема, и разтърсващата, съдбовна среща и двегодишно преживяно щастие с Пелагия в Пловдив са сред знаковите събития в лиричния разказ за поета, одухотворен от много негови стихотворения, откъси от писма и спомени...