ИЛ 76 гаси в триъгълника Изворово- Черепово- Дрипчево. Пожарът е на фронт от 30 км.
ИЛ 76 гаси в триъгълника Изворово- Черепово- Дрипчево. Пожарът е на фронт от 30 км. / netinfo
Руският самолет ИЛ 76 гаси в триъгълника Изворово, Дрипчево и Черепово. В борбата с огнения ад са мобилизирани над 200 души от Национална служба пожарна и аварийна безопасност, Национално управление на горите, Гражданска защита, жандармерия, Гранична полиция, доброволци от съседните села.

25 машини са на мястото на пожара, по един противопожарен автомобил е оставен в градовете, два са на дежурство в Ивайловград, за да реагират незабавно ако и там припламнат искри. Пътят към критичния район е отцепен за преминаване на други коли, освен служебни. Затворено е шосето от Харманли за Тополовград, тъй като се очаква, огънят да плъзне към автомагистрала Марица. По трасето му за там лежат още две села Доситеево и Коларово, а по непотвърдени данни фронтът на който гори в момента е 30 километра.

Операцията по пожарогасене ръководи главен инспектор Тошко Бързилов. Под негово командване са огнеборци от Кърджали, Пловдив, Бургас и Смолян. Той заяви, че помощта, която руският самолет оказва, е огромна. Тоновете вода, които той изсипва, снишават огнените пламъци, бушуващи в горските масиви край Черепово и Дрипчево. Така екипите имат възможност да навлязат в сърцевината на тлеещите огнища и да потушават пламъците ръчно.

Областният управител на Хасково Райна Йовчева е на мястото на пожара, заради който в Харманли снощи в 23.00 часа бе обявено бедствено положение. Все още е твърде рано да се обобщят щетите и да се обявят причините за запалването, но според местните жители на Черепово, палежите са умишлени.