График на мегаделото за източени 13 милиона лева ДДС
График на мегаделото за източени 13 милиона лева ДДС / netinfo

График за разпит на свидетели и вещи лица по мегаделото за източване на милиони левове ДДС определи Окръжен съд- Хасково.

По план на 21 септември е предвидено да бъде прочетен обвинителния акт, а във всеки от следващите петъци ще бъдат призовавани за разпит по 20 лица. 80 е броят на свидетелите към момента, материалите по делото са събрани в 178 тома. Заради сложността на делото част от тях са събирани от национални служби, а друг аргумент за намесата на столичните криминалисти бе обстоятелството, че схемата е действала на територията на цялата страна.

Според обвинението, чрез внос на карго- стоки от Китай през границата с Турция и поредица от фиктивни препродажби на изделията между “кухи” фирми, седемте обвинени лица са усвоили данъчен кредит от държавата в размер на близо 13 милиона лева. Периодът, в който е станало това е 1 юли- 6 декември 2006 година.

Най- високо в йерархията стояли старозагорските футболни легенди Васил Грудев и Валентин Драголов. След тях по мрежата работили Никола Димитров от Капитан Андреево, Гроздан Стоянов, предприемач от Габрово и Мариана Маринова също от Стара Загора. Хасковлийките Гичка Люцканова и Диана Аврамова изпълнявали службата на “водачки”, които прекарват контейнерите с китайско карго през Граничния пункт “Капитан Андреево”.

Преди година когато бе направен първият опит за гледане на делото по същество съдия Анна Петкова прекрати производството и върна обвинението на прокурора за корекции. Тя поиска от Павел Жеков да презицира какво точно е участието на всеки един от седмината в цялата схема, както и какъв точно е размерът на нанесените от дейността им щети.

Още тогава стана ясно, че Министерство на финансите има предявен граждански иск към обвиняемите, но той няма да се гледа съвместно с настоящото производство, тъй като допълнително ще утежни воденето на процеса.

Мегаделото е може би най- обемното и сложното, с което Хасковския окръжен съд се заема в последните години. То е поверено на тричленен състав с председател Анна Петкова. Тя има славата на един от най- справедливите магистрати в тукашната колегия и в кариерата си има десетки сложни административни и наказателни казуси, по които следващите инстанции нямат забележки.

Под 15 години е най- тежкото наказание, което може да бъде наложено по това дело. Според адвокатският отбор на седемте обвиняеми има достатъчно основания те да избегнат присъдата "виновен" в досието си.