ГКПП Капитан Петко войвода вече е отворен
ГКПП Капитан Петко войвода вече е отворен / Дарик радио-Хасково

Българските превозвачи, които блокираха граничните пунктове с Гърция, са вдигнали блокадата. От около час ГКПП Капитан Петко войвода край Свиленград и пунктът в Ивайловград, които са на територията на област Хасково, вече са отворени за преминаване.

По-рано днес транспортният министър Ивайло Московски е разговарял с българските превозвачи и ги е призовал да вдигнат контраблокадата по границата с Гърция.

"Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци", посочи той.

До час трябва да се вдигне контраблокадата на всички гранични пунктове с Гърция, съобщи в Бургас министърът на транспорта. Министърът е почти напълно уверен, че шофьорите ще откликнат на апела му.

Българските шофьори обаче искат пълни гаранции, че гръцките фермери няма отново да затворят безконтролно границите, след като вчера оттеглиха тракторите, затварящи пътя към тяхната територия.

Образувалите се колони от товарни и леки автомобили са дълги вече около 40 км и техните водачи са в бедствено положение.

Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада.

Пунктът Капитан Петко войвода край Свиленград бе затворен в четвъртък сутринта.