Фермери излязоха на протест в Хасково.

Ако Стратегическият план за развитието на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година не се промени по най-бързия начин и да си сверим часовниците с всички европейски страни, ако сега не вземем мерки да запазим нашите млекопроизводители, ни очакват големи фалити.

Това предупреди в Хасково председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. Той и негови колеги, млекопроизводители изразиха спонтанен протест преди среща по националната информационна кампания на аграрното министерство по стратегията в южния областен център. Синапов призова за преговори с министерство и приемане на предложения за промяна на стратегията за бранша.

"В момента това, което се разяснява, е непознато и неприемливо", посочи Синапов. По негови думи средствата, които са насочени към сектор "Животновъдство", са намалели два пъти за новия програмен период в сравнение с предишния и стратегическият план не е съобразен със сектора, въпреки положените от браншовиците усилия по изработването му.
Синапов добави още, че планът не е в интерес на нито един от секторите в земеделието.

За капак в момента се получава срив на изкупните цени на суровото мляко, отбеляза още Синапов. Според него няма държавен контрол на вноса и у нас идва суровина от Полша и Унгария, която обаче явно е украинска.

Цената на кравето мляко бе 1,20 лева. Сега се изкупува за 80-85 стотинки, а ни предупредиха, че от средата на февруари ще падне още, каза председателят на областния съвет по земеделие в Хасково Петър Митев. Ако цената стане 70 стотинки, трябва да караме животните в кланицата, няма да издържим, прогнозира Митев.   
Валентина Стоева, БТА