Стотина тютюнджии и фермери в Неврокопско протестираха тази сутрин
Стотина тютюнджии и фермери в Неврокопско протестираха тази сутрин / Снимка: Дарик, архив
Стотина тютюнджии, земеделски производители и фермери се събраха на протест тази сутрин край хаджидимовското село Садово. Мъжете спряха за десетина минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор.

Протестиращ заплаши да се запали по време на пряко включване в ефира на Дарик

Митингът, организиран от Сдружение "Басма" на Иван Сабахлъков, протече мирно и без напрежение. "Благодаря на униформените служители, че проявиха разбиране и ни позволиха да изразим по този начин нашето недоволство", заяви Сабахлъков.
 
Хората в Неврокопско протестираха срещу липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за тютюневата реколта за 2016 година, както и за това, че в Пиринско стотици производители все още чакат да получат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис".

Според стопаните не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко произведени количества тютюн. Това е абсолютна дискриминация, увери Иван Сабахлъков.

Фирми изкупвачи на тютюн напускат българския пазар

Той припомни, че има решение на Върховния административен съд, който е отменил становището на Министерството на земеделието за подобен начин за разпределяне на премиите за сортовата група "Басма". 

"Проблемът е, че никой не се съобразява със съда. Последният Консултативен съвет към земеделското министерство, вместо да отмени тази практика, отново я потвърди. Така хиляди тютюнджии остават ощетени", допълни председателят на Сдружението, организирало протеста тази сутрин.

Сабахлъков прогнозира, че хората няма скоро да си получат парите от гръцката фирма за предадения тютюн и ще се наложи да водят съдебни дела.