Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест на главния път София – Варна. Те блокираха пътното платно, разляха мляко и палиха вълна в знак на несъгласие с водената от държавата политика.

 Животновъди излизат на протест, искат спешни промени и оставка на зам.-министър

Според тях секторът се неглижира от години. Междувременно стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото.
 
Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото. Следващата сряда протестът се мести под прозорците на Министерския съвет. Фермерите се оплакаха, че средствата им не стигат да покрият загубите и разходите по стопанствата си.

През януари: Животновъди от Южна България поискаха оставка на министъра на земеделието
 
"Това е една Наредба 3, за която и миналата година протестирахме в София, защото тя поставя бранша на колене, вкарва хиляди хора в една тежка зависимост. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде санкциониран в троен размер, а когато чиновник направи грешка, която поставя цял бранш на колене и вкарва държавата в приключение - нищо", коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Трябва да се увеличат парите за сектора, обясни и другият съпредседател на НОКА Янка Попова. "Компенсация за овцевъди и козевъди от 20 лева и 40 лева за колегите, които в момента бедстват на южната ни граница, където върлува чумата", посочи тя.

Фермери: Задава се криза в млечния сектор и фалити на производители

Министърът на земеделието Румен Порожанов обясни след парламентарния контрол, че част от исканията на фермерите ще бъдат изпълнени. "Правим обезщетение от 25 лева на едно животно, а именно затова, че те няма да могат да реализират това остатъчно мляко в изкупвателните или преработвателните предприятия. От друга страна, искането е за 40 лева, което означава, че ние трябва да обезщетим едва ли не 50% от млякото, което първо като стойност вдига веднага числата, но ние не смятаме, че е резонно", коментира той.

Министърът посочи, че следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтанизирани в селата Кости и Воден заради наличието на чума. Размерът на обезщетението се определя по пазарните цени за определения месец, който предхожда възникването на болестта. Порожанов коментира още, че все още не е установен източникът на инфекцията на чумата, като най-вероятната причина е нелегална търговия.