над 100 животновъди от Южна България протестираха заради ниските изкупни цени на млякото и начините за субсидиране на сектора.
над 100 животновъди от Южна България протестираха заради ниските изкупни цени на млякото и начините за субсидиране на сектора. / Павел Тенчев
Животновъди от Южна България поискаха оставка на министъра на земеделието по време на двучасовия протест по пътя от Кърджали за Маказа, до спирка „Джебел”. До блокиране на пътя не се стигна, тъй като това искане на протестиращите е било отказано от властите.

Фермери: Задава се криза в млечния сектор и фалити на производители

Причина за недоволството на животновъдите са ниските изкупни цени на млякото – 0,60 лева за литър, и начина на субсидиране на сектора, регламентиран от Наредба №3, според която субсидията вече се изплаща не на глава животно, както беше до 2017 година, а на доказано количество мляко.

С близо 70% са намалели кравите в Родопите, животновъди искат спешни мерки за фермите си

Животновъдите се оплакаха, че мандрите отказват да изкупуват млякото им или манипулират фактурите, които издават, а по този начин ние не може да се докажат количествата, на базата на които се отпуска субсидията.

По време на протеста стана ясно, че днес в Стара Загора представители на различни асоциации на животновъдите в България готвят декларация, която ще адресират до Народното събрание, президента, премиера, земеделското министерство, в която ще поставят исканията си за отмяна на Наредба №3 в частта й за доказване на количеството мляко.

Животновъди заплашиха с протести, ако не се променят спорни за бранша наредби

Ако не бъдем чути, ще предприемем стъпки към организиране на национален протест, категорични бяха животновъдите.