дом Марина
дом Марина / Община Хасково
Дневен център за пълнолетни лица с увреждания ще бъде открит в Хасково след 1 март, информират от общината. Новият социален център е учреден със заповед на Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Той ще се помещава в сградата на Дом “Марина“ на улица „ Славянска“  и ще е с капацитет 20 души.

До момента децата и младежите с увреждания посещаваха Дневен център  „Марина“ , в който обаче, се приемаха лица само до 35 години. Трима от потребителите вече са навършили тази възраст, а до края  на годината ще станат общо 7. За да се осигурят необходимите грижи за тях, се налага създаването на центъра, в който ще се приемат и лица, които не са посещавали подобна услуга, но имат нужда от нея.

В  Дневният център за деца и младежи с увреждания, чийто капацитет досега бе 62 места вече  остават 42, като те ще са само за лица до 18 години.

За обособяването на помещения за новия социален център ще бъде монтиран подемник, с който потребителите да могат да се придвижват с колички до втория етаж на сградата, обясняват от общината.

Всяка целева група ще бъде настанена в отделно крило и ще се обслужва от необходимите специалисти. Те ще бъдат наемани в зависимост от нуждите, според заболяванията на потребителите на центровете, за да може да бъде предоставена качествена социална услуга на нуждаещите се, коментират от община Хасково.