Димитровград получи от МС сградата на бившата сдтроителна гимназия
Димитровград получи от МС сградата на бившата сдтроителна гимназия / Darik News, архив

Димитровград получи днес сградата на бившата строителна гимназия „Пеньо Пенев". Решението бе взето от Министерския съвет. От година и половина водим препуски държавата да не прехвърли безвъзмездно сградата на бившатавече  професионална гимназия по строителство, която не съществува от 2007 година, когато бе слята с ПГ по енергетика „Капитан Петко Войвода", припомни кметът Иво Димов.

Мотивът за днешното правителствено решение е, че с придобиването на имота местната власт ще се погрижи той да бъде съхранен и използван за образователни, социални и културни дейности.

Нашето намерение, когато стартирахме процедурите и преписките действително бе там да бъде открит филиал на висше учебно заведение, но мина вече година и половина и към момента не зная дали конкретните разговори с такива учебни заведения, които водихме тогава, още представляват интерес за тях. Тепърва ще подновим тези контакти и на първо време, след като направим тази първа стъпка, ще трябва да пристъпим към проектиране, остойностяване на проекта и да търсим финансиране по европейските програми, посочи кметът на Димитровград Иво Димов. За да стане филиал на ВУЗ сградата трябва да бъде преустроена и ремонтирана, а за това са необходими средства, с които бюджетът на общината не разполага и тепърва ще търсим, посочи още той.