Арх. Елена Врабчева: Паметници не бива да се унижощават
Арх. Елена Врабчева: Паметници не бива да се унижощават / netinfo
Арх. Елена Врабчева: Паметници не бива да се унижощават
86940
Арх. Елена Врабчева: Паметници не бива да се унижощават
  • Арх. Елена Врабчева: Паметници не бива да се унижощават

Паметниците и скулптурите в центъра на Хасково, които са спорни, да бъдат разположени на по-отдалечени подходящи места, но без да се унищожават паметници. Това посъветва в студиото на Дарик експертът от министерството на културата арх. Елена Врабчева. Тя бе в състава на назначената от хасковския кмет Добри Беливанов комисия, която вчера предприе оглед на около 20 произведения на монументалното изкуство в централната градска част. В късния следобед констатациите на комисията са били оформени в протокол, с който предстои да се запознае кметът Беливанов.

 

По негова преценка докладът на комисията ще бъде представен на общинския съвет и при решение за преместване на паметници, то затова следва да бъдат изготвени съответните скици, които да бъдат съгласувани в министерството на културата- процедура, която продължава повече от два месеца, обясни арх. Елена Врабчева. Тя бе категорична, че до този момент министерството не е съгласувало предложение за премахване на паметник. Чуйте я в приложения файл.

Тъй като вчера в инспекцията на комисията не е бил включен монументът Богородица, преди да отпътува за столицата днес арх. Врабчева го посети от любопитство.