Афганистанецът, запалил българското знаме, остава в ареста
Афганистанецът, запалил българското знаме, остава в ареста / Дарик радио, Хасково, Архив

Бахир Ярунал, запалил българското знаме, остава в ареста, реши специализираният съд. Афганистанецът беше задържан в лагера в Харманли преди два дни по време на избухналите безредици. 20-годишният младеж беше доведен в съда със служебен адвокат.

20-годишен афганистанец запалил националния флаг в Харманли

Двама полицаи разказали, как младежът свалил знамето от пилон, стъпкал го и след това го хвърлил в горящ огън. Прокуратурата смята, че ако Ярунал е на свобода, може да извърши друго престъпление. Освен това той е и обществено опасен. На 22 ноември му e отказан статут на бежанец и именно за това той може да се укрие.

Прокуратурата твърди, че младежът е влязъл у нас нелегално. Опитал се да мине и границата със Сърбия, за да стигне до Франция, но бил заловен. Освен това той хвърлил и камък срещу полицай.

Защитата твърди, че той свалил знамето, за да го опази. Освен това младежът вече имал и адресна регистрация в Суходол. Според служебния адвокат, след като Ярунал не е осъждан, няма как да се предположи, че ще извърши друго престъпление.

18 на съд в Харманли в понеделник заради безредиците в лагера

Пред съда афганистанецът заяви, че свалил знамето, за да го пази и да го предаде на полицаите. Други хора обаче му го взели от ръцете. Ярунал каза още, че не искал да се стига да размирици.

Според съда младежът е нарушил реда в центъра и този в страната. За това имало опасност да извърши ново престъпление, както и да се укрие.

Решението на съда не е окончателно.

Източник: БТА