80 ученици от страната решават астрономически задачи в ПМГ Вазов
80 ученици от страната решават астрономически задачи в ПМГ Вазов / DarikNews, Архив

Домакин на националната олимпиада по астрономия за ученици е днес Димитровград. Първият й кръг е теоретичен и се провежда днес в ПМГ "Иван Вазов". 80 са участниците в състезанието. Те са представители на 21 населени места в страната, като най-много- 20, са от София, 10 от Варна и 7 от Плевен. От 8 до 12 ч. днес е определеното им за решаване на астрономическите задачи време. В следобедните часове организаторите на олимпиадата са включили в програмата посещение на местния исторически музей, където учениците ще разгледат подреданата там изложба за библията. Разходка в парк "Марица" и посещение на астрономическата обсерватория и планетариум "Джордано Бруно" включва още програмата за днес.

Олимпиадата продължава утре и в неделя, като домакин на състезателната част отново е ПМГ „Иван Вазов”. От 8 до 10 ч. там е практическият кръг, като резултатите от него ще бъдат обявени от 15 до 16 ч., а час след това- в 17 ч. в зала "Гросето" победителите ще бъдат наградени.

Националната олимпиада по астрономия се провежда за 17-и път и е в три възрастови групи: 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас. Работите им  оценява 13-членна комисия, назначена със заповед от министъра на образованието. Председател е доц. Валери Голев.

Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието Хасково, община Димитровград, НАОП „Джордано Бруно“ и Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“.