25-годишната майка на 5 деца с онкозаболяване Ирина вече е в болницата
25-годишната майка на 5 деца с онкозаболяване Ирина вече е в болницата / Darik News, архив

25-годишната майка на 5 деца от Димитровград Ирина, която е с тежко онкологично заболяване и чиято история разказахме преди седмица, днес бе приета в хасковската Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания. Това се случи след сигнал от медиите до здравното министерство, от чиято пресслужба съобщават за настаняването на Ирина в здравното заведение в спешен порядък. За целта до жилището, което обитава с децата си в Димитровград, бе изпратена линейка с медицински екип. Пак по настояване от министерството преди ден от РЦЗ-Хасково също направили опит да отведат жената в хасковското Онко, но тя категорично отказала, тъй като предпочита болницата в Стара Загора и София. Предстои в понеделник да започнат изследвания за актуалното състояние на заболяването.

Искам да се върна при децата си и да се грижа за тях, много ми е мъчно да ги оставя, разплака се днес Ирина, преди да тръгне за болницата. Тя обаче бе категорична: ще се боря за живота си, защото не искам да си оставя децата.

С помощта на хиляди хора от цялата страна и чужбина, които станаха съпричастни към трагедията й, Ирина и децата й вече разполагат с хладилник, пералня, готварска печка, ново спално бельо, дрехи, хранителни продукти и средства. По дарителската сметка на димитровградската фондация „Подари усмивка”, която се ангажира с инициативата в помощ на Ирина, възникнала спонтанно в социалната мрежа след публикацията в ДарикНюз-Хасково и други медии, до снощи бяха събрани 5 800 лв. Днес сумата вече е 7 560 лв. С малка част от тези средства ще бъде закупено необходимото на Ирина за престоя й в лечебното заведение, след като днес сподели от какво има нужда. В понеделник за децата й, които посещават училище, ще бъдат осигурени тетрадки, скицници, моливи и всичко, което трябва за заниманията им в училище, като списъкът бе изготвен с помощта на преподавателката им Красимира Маркова и отдел "Закрила на детето".

Комисията към Общинския съвет, която работи по местната наредба за финансово подпомагане на хора в неравностойно социално положение, също единодушно е гласувала Ирина да получи финансова подкрепа. На предстоящата сесия по въпроса ще се произнесе с решение местният парламент.

 

От дирекция „Социално подпомагане” и отдел „Закрила на детето” продължават работа по случая и подготвят документите на Ирина за ТЕЛК, както и за най-малкото от децата й- 3-годишната Светла, което е с астма. Работи се и двете от децата, които задължително трябва да посещават детска градина, да бъдат записани от понеделник.