205 лв. събра за ден благотворителен мартенски базар в Димитровград
205 лв. събра за ден благотворителен мартенски базар в Димитровград / DarikNews

205.80 лв. събра за ден благотворителният базар „Да добавим живот”, организиран от дванайсетокласници в димитровградската ПМГ „Иван Вазов” с подкрепата на националната асоциация „Муковисцидоза”, Алианса на хората с редки болести и общината. Базарът с мартенички ипролетни сувенири продължава и днес във фоайето на гимназията от 10 до 15 ч. На 28 февруари- денят на хората с редки болести, той ще бъде подреден на централния площад „България” в Димитровград.

205 лв събра за ден благотворителен мартенски базар в Димитровград
netinfo

Инициативата е на група дванайсетокласници от ПМГ „Вазов” по идея на Нора Данчева и проект по предмета „Свят и личност”. От 2 години Нора е доброволец към асоциация „Муковисцидоза”. В изработването на мартениците, картичките и сувенирите за базара се включили както организаторите, така и детски, социални, учебни заведения и доброволци- ОДЗ "Слънце"; ОДЗ 4; ЦДГ 1; ОУ "Алеко Константинов"; Градска библиотека “Пеньо Пенев” - Детски отдел; Дневен център за възрастни хора с увреждания, Дневен център за деца с увреждания; Академия за таланти; Фондация "Подари усмивка", Социално предприятие, Център за обществена подкрепа, преподавателят Боряна Петрова; Незабравка Асенова от Стара Загора; родители на деца, страдащи от муковисцидоза, приятели от цялата страна, отчете председателят на асоциацията Светлана Атанасова.

205 лв събра за ден благотворителен мартенски базар в Димитровград
netinfo

 

Още в първия ден на благотворителния базар имаше най-голям интерес към картичките и мартеничките, като пазаруваха не само ученици и преподаватели от гимназията, но и граждани, дошли специално за да подпомогнат каузата- закупуване на маски за болните от муковисцидоза. В България по данни на асоциацията от заболяването страдат 200 души.