Възстановено е движението на камиони по пътя Ябланица - Севлиево
Възстановено е движението на камиони по пътя Ябланица - Севлиево / АПИ

Напълно е възстановено движението по път I-1 Враца-Ботевград в областите Враца и София. Възстановено е и движението за тежкотоварните камиони в посока София по път I-3 Ябланица - Луковит и път I-4 Ябланица – Севлиево на територията на област Ловеч.

АПИ напомня, че първокласните пътища и магистралите се почистват до 2 часа от началото на снеговалеж, според степента на нивата на зимно поддържане, като допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.